Petra Divac: Usvojeni za usvojene

Fondacija Ana i Vlade Divac, na inicijativu Petre Divac, pokreće pilot projekat namenjen usvojenim mladim ljudima na teritoriji Beograda. 

Usvojenje je civilizacijska tekovina i jednako dobar način da deca steknu svoju porodicu, a opet ono sa sobom nosi niz specifičnosti zbog kojih usvojena deca i mladi mogu da se osećaju usamljeno ili “drugačije” od svojih vršnjaka. Neumitno se nameću razmišljanja o porodicama porekla i razlozima zbog kojih se ne živi u njima, kao i o brojnim drugim pitanjima vezanim za integraciju sopstvene istorije i identiteta, npr. – Zašto sam ostavljen, šta bih pitao/la moju biološku porodicu kada bi ih sreo/la, imam li bioloških rođaka – braće, sestara…koliko moji roditelji mogu da razumeju “kako je biti usvojen”, itd.

Grupa podrške za mlade sa iskustvom usvojenja, namenjena punoletnim osobama, omogućava eksploraciju tih specifičnih pitanja, u okruženju mladih osoba koji imaju slične potrebe i gde mogu da se razmene osećanja i iskustva, u atmosferi prihvatanja. Na putu tog jedinstvenog iskustva podršku će im pružiti psihološkinja dr Branka Radojević, u malim grupama do 10 učesnika, svake druge subote u mesecu u trajanju od dva sata. 

Svi zainteresovani mogu da pogledaju detalje i popune upitnik. Prva radionica održaće se 8. aprila, od 11 do 13h.

Upitnik koji se nalazi pred vama pokušava da vam približi koju korist možete imati od priključivanja ovoj grupi, ali će poslužiti i za planiranje tema radionica, kako bi bolje izašli u susret vašim potrebama. Ovde nema ispravnih ili pogrešnih odgovora, a uvid u vaše podatke imaće voditeljka i kovoditeljka grupe i biće korišćeni isključivo tokom procesa selekcije, nakon čega će biti u potpunosti obrisani. 

Uklapanje svakog pojedinca, u za njega odgovarajuću grupu, jeste esencijalno za postizanje ciljeva i dobrobit svakog člana, zbog čega vas molimo da odgovorite na sledeća pitanja: 

Podaci za apliciranje
Upisati
Radim (upisati)Studiram (upisati)Nešto drugo (upisati)